Palócleves- az "igazi"

2012-01-31

sponsored links


Számtalan eredetjelölés olvasható a palóclevessel kapcsolatban, nem árt belenézni néhányba, mielõtt elõször nekiállunk palóclevest fõzni.
Jómagam mindössze annyit szeretnék kiemelni, hogy ez nem egy palóc levesfajta, hanem Gundel János kreációja Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" tiszteletére.
A híres mesterszakács nem ok nélkül komponálta ürühúsra (bárányra, birkára) hiszen ez a fõ alapanyag emeli ki ezt a leves a gulyások és más, pörkölt alapú levesek közül. Ha valaki még nem evett egy tisztességes palóclevest, akkor kóstolja csak meg egyszer a Gundel-féle verziót, és akkor belátja, amit föntebb írtam.
Jómagam is próbálkoztam már a bárányhoz elméleti síkon leginkább hasonló borjúhússal fõzni, a végeredmény nagyon finom lett, de be kellett látnom, hogy ez sem adja vissza a bárány vagy birkahúsból készült leves íz összhangját, különlegességét, egyedi íz világát, amitõl ez a leves anno elhíresült.

Gundel János palóclevese, ahogyan engem ihletett meg

Múlt évben kaptam egy receptet, úgy tudom, hogy a Gundel család receptes tárából származik. Azért kutattam eredeti vagy ahhoz közeli verzió után, mert felkértek, hogy egy nagyobb baráti társaságnak fõzzek valamit bográcsban. A palóclevest választottam és hortobágyi rackából készítettem el.

Megvilágosodás: palócleves hortobágyi rackából, 50 fõre

Ahogyan írtam, az errõl szóló bejegyzésemben, a recept szerinti hús/pörkölt alap mind nekem, mind az engem ...

Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s