Palócleves- az "igazi"
sponsored links
Számtalan eredetjelölés olvasható a palóclevessel kapcsolatban, nem árt belenézni néhányba, mielõtt elõször nekiállunk palóclevest fõzni.
Jómagam mindössze annyit szeretnék kiemelni, hogy ez nem egy palóc levesfajta, hanem Gundel János kreációja Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" tiszteletére.
A híres mesterszakács nem ok nélkül komponálta ürühúsra (bárányra, birkára) hiszen ez a fõ alapanyag emeli ki ezt a leves a gulyások és más, pörkölt alapú levesek közül. Ha valaki még nem evett egy tisztességes palóclevest, akkor kóstolja csak meg egyszer a Gundel-féle verziót, és akkor belátja, amit föntebb írtam.
Jómagam is próbálkoztam már a bárányhoz elméleti síkon leginkább hasonló borjúhússal fõzni, a végeredmény nagyon finom lett, de be kellett látnom, hogy ez sem adja vissza a bárány vagy birkahúsból készült leves íz összhangját, különlegességét, egyedi íz világát, amitõl ez a leves anno elhíresült.